Klassieke 5-Element Acupunctuur

Traditionele acupunctuur kan hulp bieden bij de meeste gezondheidsstoornissen. Het is voor vele duizenden jaren gebruikt voor het behandelen van mensen en dieren.

Het doet er niet toe of u hulp wilt met een klein probleem of met serieuze aandoeningen. Of het probleem al een naam heeft of dat u meer algemene gezondheidszorgen koestert die moeilijk te beschrijven zijn maar die toch bezorgdheid veroorzaken. Traditionele acupunctuur kan in al deze gevallen vaak zijn waarde bewijzen.

Dit is zo omdat een traditionele acupuncturist de grondoorzaak wil vinden en in de school van de klassieke 5-element wordt mede sterk gekeken naar het lichaam-geest verband, ongeacht de aard van het probleem.  Klassieke 5-Element Acupunctuur is een buitengewoon elegante vorm van acupunctuur dat de grondoorzaak van een probleem behandelt. Theorie en praktijk worden in de oudste Chinese literatuur al beschreven.

Met gebruikmaking van dit systeem hoef ik niet alleen de symptomen te benaderen maar kan ook de oorzaak worden aangepakt en de algehele coherentie worden hersteld.

Er wordt een andere medische taal en een ander begrippenstelsel gebruikt dan waar men in het algemeen aan gewend is. Voor duizenden jaren hebben de Chinese voorvaderen waargenomen dat er in alle natuurlijke processen gelijksoortige fasen van ontwikkeling te zien zijn en deze hebben zij vernoemd naar de 5 elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metal en Water. Als deze fasen zich in ons op een gebalanceerde en harmonieuze manier manifesteren ervaren wij gezondheid op iedere tijd van de dag en in iedere tijd van het jaar.

De aard van deze benadering benadrukt ook het belang van een integratie van lichaam en geest, denken en emoties, en toont dat een geest die volledig integreert de basis vormt voor welzijn en betrokkenheid. Het herstelt op elegante wijze de unieke eigenheid van de persoon door de innerlijke coherentie te herstellen.

U wordt aangemoedigd om in uw eigen woorden te beschrijven wat u voelt en ervaart en wat u denkt dat er met u gebeurt. U krijgt hier echt alle tijd voor.

Ik gebruik het liefst de dunst mogelijke naalden, van 0.12 tot 0.2 mm. Meestentijds wordt het prikken nauwelijks waargenomen. En natuurlijk worden alleen voor-gesteriliseerde wegwerp naaldjes gebruikt.

Volgens traditionele principes gebruik ik ook zo weinig mogelijk naalden. Deze worden voornamelijk gezet tussen de elleboog en de vingertippen of tussen de knie en het tipje van de tenen. Vaak ook slechts aan een kant van het lichaam. Soms wordt de naald in een ander lichaamsdeel geplaatst. Maar verwacht niet dat dit noodzakelijkerwijze de plaats van ongemak is. Het functioneren van lichaam en geest kan in eenvoud worden beschreven maar blijft een complex gebeuren. De interne samenhang moet in zijn totaliteit benaderd worden voor het meest optimale en het meest blijvende effect.