Klassieke 5-Element Acupunctuur

Traditionele acupunctuur kan hulp bieden bij de meeste gezondheidsstoornissen. Het is voor vele duizenden jaren gebruikt voor het behandelen van mensen en dieren.

Het doet er niet toe of u hulp wilt met een klein probleem of met serieuze aandoeningen. Of het probleem al een naam heeft of dat u meer algemene gezondheidszorgen koestert die moeilijk te beschrijven zijn maar die toch bezorgdheid veroorzaken. Traditionele acupunctuur kan in al deze gevallen vaak zijn waarde bewijzen.

Dit komt omdat een traditionele acupuncturist de grondoorzaak wil vinden en in de school van de klassieke 5-element wordt mede sterk gekeken naar het lichaam-geest verband, ongeacht de aard van het probleem. Met gebruikmaking van dit systeem kan ik niet alleen de symptomen maar ook de oorzaak benaderen. Daardoor zal de algehele interne samenhang weer in harmonie gaan functioneren.

Er wordt een andere medische taal en een ander begrippenstelsel gebruikt dan waar men in het algemeen aan gewend is. Voor duizenden jaren hebben Chinese artsen waargenomen dat er in alle natuurlijke processen gelijksoortige fasen van ontwikkeling te zien zijn en deze hebben zij vernoemd naar de 5 elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metal en Water. Als deze fasen zich in ons op een gebalanceerde en harmonieuze manier manifesteren zal alles soepel verlopen en is er geen ziekte. Wij ervaren dan een gezonde levenslust op iedere tijd van de dag en in iedere tijd van het jaar. Deze manier van werken herstelt op elegante wijze de unieke eigenheid van de persoon door de innerlijke coherentie te herstellen.

Het laat ook de belangrijkheid zien van een integratie van lichaam en geest, denken en emoties, en toont dat een geest die volledig integreert de basis vormt voor welzijn en betrokkenheid.

Bij de intake wordt u aangemoedigd om in uw eigen woorden te beschrijven wat u voelt en ervaart en wat u denkt dat er met u gebeurt. U krijgt hier echt alle tijd voor. Ik kan u daarna een idee geven over hoe de behandeling zal verlopen.

Ik gebruik het liefst de dunst mogelijke naalden, van 0.12 tot 0.2 mm. Meestentijds wordt het prikken nauwelijks waargenomen. En natuurlijk worden alleen gesteriliseerde wegwerp naaldjes gebruikt.

Volgens traditionele principes gebruik ik ook zo weinig mogelijk naalden. Deze worden voornamelijk gezet tussen de elleboog en de vingertippen of tussen de knie en het tipje van de tenen. Vaak ook slechts aan een kant van het lichaam. Soms wordt de naald in een ander lichaamsdeel geplaatst. Maar verwacht niet dat dit noodzakelijkerwijze de plaats van ongemak is. Het functioneren van lichaam en geest kan in eenvoud worden beschreven maar blijft een complex gebeuren. De interne samenhang moet in zijn totaliteit benaderd worden voor het meest optimale en het meest blijvende effect.